Kaspersky Business Optimal

Hrana za dijabetičare

Dijeta za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju

Opšta upustva

1. Neophodno je da se dozivotno pridrzavate upustva za ishranu

2. Uspeh lecenja prvenstveno zavisi od pravilne ishrane

3. Telesnu masu treba da odrzavate u normalnim granicama (od telesne visine u cm oduzmite 100). Za kolicinski unos hrane konsultujte svog lekara.

4. Vazite se najmanje jednput u dve ili tri nedelje

5. Svakodnevno se bavite telesnom aktivnoscu (brz hod 3-4 km, trcanje, plivanje, voznja bicikla, jutarnja gimnastika i sl)

6. Alkohol i pusenje nisu dozvoljeni. Smanjite i unos kuhinjske soli

7. Hranu pripremajte iskljucivo na ulju, povrce skuvajte

i dodajte ulje na kraju kuvanja. Jednom upotrebljeno ulje ne sme se ponovo koristiti za pripremanje hrane

8. Preporucuju se manje kolicine mesa, a dva puta nedeljno obrok zameniti morskom ribom. Jednu kolicinu mesa, recimo petinu, zamenite sojom

9. Povecajte unos dijetalnih vlakana (hleb od neprosejanog brasna, mekinje, cele jabuke, pasulj, grasak, neljusteni pirinac, kelj, krastavac, celer)

10. Najbolje je da se naviknete na nezasladjenu hranu ili je zasladite saharinom ili drugim vestackim sredstvom

11. Jedite sto vise raznovrsne sveze salate s malo ulja ili bez njega.

 

 

Vrsta hrane

mleko i mlecni proizvodi

Dopusteno

obrano mleko, jogurt, kiselo kravlje mleko, posni sirevi, sve u malim kolicinama

Zabranjeno

punomasno mleko, ovcije kiselo mleko, pavlaka, punomasni sirevi, kajmak, maslac, margarin, slag

meso i mesne preradjevinemeso zivine bez kozice, osim patke i guske, riba, posebno plava morska , junetina, govedina, teletina, kuvana janjetina, divljac, sardine iz ulja, ali ocedjene, belancemasno, posebno svinjsko meso, masnija govedina, sve iznutrice, sve preradjevine od svinjskog mesa (sunka, slanina, cvarci, kobasice, salama, mesni dorucak i sl.), zumance
masnocebiljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje), maslinovo uljesvinjska mast, maslac, margarin, loj
povrcesve vrste povrca, pripremljene bez masnoca, sve salateavokado, krompir, pirinac i testeninu jedite najvise 2-3 puta nedeljno u manjim kolicinama, tada uz obroke ne jedite hleb
vocejabuke, tresnje, visnje, kruske, sljive, grejp, mandarine, maline, kupine, ribizle, borovnice, limun, jagodeorasi, lesnici, badem, urme, suvo grozdje, banane, dinje, lubenice, suseno i kandirano voce, kokosov orah, sve vrste kompota sa secerom, slatko tropsko voce
picacrna kafa i caj s vestackim zasladjivacem ili bez secera, mineralna voda, svi vocni sokovi koji su bez secerasvi sokovi sa dodatkom secera, sva alkoholna pica, koka-kola i slicni napitci, kakao i cokolada.
hleb i pecivocrni hleb, polubeli, hleb sa celim zrncima, zobene pahuljice i druge zitaricebeli hleb i pecivo, lisnato testo, masleno testo, cips, smoki, stapici, krompirovo testo pripremljeno na bilo koji nacin
slatkisimarmelada za dijabeticare u manjim kolicinamakolaci bilo koje vrste, torte, keksi, cokolada, bonboni, med i secer u bilo kojem obliku, sladoled, palacinke, ustipci i sl
zaciniso, biber, senf, sirce, kim, timijan, bosiljak, origano i sve ostalo zacinsko biljeupotreba svih vrsta majoneza
Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone
Sadržaj
Instititut za endokrinologiju
Savetovaliste za secernu bolest, dijeta od 1700 kcal (7100 kJ)
 
Interna klinika KBC Zvezdara
Dijeta za obolele od šećerne bolesti (oko 1500 kcal - 6150kJ: UH 165, B 75g, M 65g)

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija