HTC Touch Pro 2

Supe- corbe

Salaš kotlić

Potrebno je:
- 300 g junećeg filea, 300 g iseckanog crnog luka
- biber u zrnu, 1/2 kaščice senfa, 2 dcl suvog belog vina, 1 kaščica vegete, 200 g šampinjona
- 200 g seckanih kiselih krastavčića, malo brašna
- list lorbera, pola šolje vode, malo ulja

Na ulju izdinstati luk, meso isečeno na kockice i krupno isečene pečurke. Začiniti, dodati vino i kuvati dok meso ne omekša, povezati brašnom i vodom i ukrasiti seckanim krastavčićima.

 

Riblja čorba

Potrebno je:
- 4 kašike maslinovog ulja, 2 praziluka
- 1 koren celera, 1 krompir, 1 veća šargarepa
- 1 crvena paprika, 3 čena belog luka
- 350 g paradajza, 500 g fileta razne bele ribe po izboru, 1/2 l suvog belog vina, 5 grančica bosiljka, 1 kašičica seckanog peršuna, 1/4 kaščice sušenog začinskog bilja, malo ljute papričice, so, biber

Zagrejati ulje u dubokom loncu, dodati iseckan i opran praziluk, celer, krompir, šargarepu, crvenu pariku i beli luk, pa lagano pržiti dok povrće ne omekša. Zatim spustiti oljusten i isečen paradajz i ribu pa dinstati jos oko 10 minuta na laganoj vatri, pa zaliti mešavinom vina i vode, dodati začinsko bilje i kuvati na laganoj vatri oko 35 minuta.

Teleca corbaKremasta supa od karfiola

Potrebno je:
- 1 veći krompir isečen na kockice, 1 manji karfiol usitnjen, 1 glavica crnog luka sitno isečena
- 1 supena kašika ulja, 1 čen belog luka, 1 supena kašika rendanog đumbira, 1 kašičica semena kima i slačice, 2 kašičice mlevenog korijandera
- 1 l supe od povrća, 1/2 šolje od jogurta, so, crni biber, svež peršun

U šerpu sa dubljim dnom staviti karfiol, krompir, luk, ulje i 3 kašike vode. Staviti da se kuva, prvo na najjačoj temperaturi, pa onda smanjti i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati beli luk, đumbir i ostale začine. Dobro promešati i i kuvati oko 5 minuta, naliti supom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da proključa, poklopiti i ostaviti da se krčka 20 minuta. Umešati jogurt, a pre serviranja ukrasiti seckanim peršunom.

Sitna riba corcbaČorba od sitne ribe

Potrebno je:
- 1/2 kg raznih vrsta ribe, 3 glavice crnog luka, 1 koren peršuna, šargarepa, koren celera, čen belog luka, paprike, 2 kašike pirea od paradajza
- dve šolje vode, 1 kašičica aleve paprike, 10 zrna bibera, 1 lovorov list, soli i vinskog sirćeta po ukusu

Ribu očistiti, oprati i staviti u kotlić ili lonac i kuvati. Preko dodati isečeno povrće i paradajz. Zatim staviti alevu papriku, biber u zrnu i lovorov list. Posoliti prema ukusu, kuvati dok riba i povrće ne omekšaju pa sve propasirati i po želji zakiseliti vinskim sirćetom.

Potaz od povrcaPotaž od povrća

Potrebno je:
- glavica crnog luka, 1 sveža paprika
- 4-5 šargarepa, koren paškanata, peršun
- mirođija, celer, karfiol, 1 veći krompir
- jedno jaje, ulje, mleko, so, biber, malo aleve paprike, list lorbera i vegeta po ukusu

Luk i papriku izdinstati na malo ulja, šargarepu, paškanat i peršun iseci na kolutice i dinstati, dodati sitno seckan celer, karfiol i krompir. Staviti vegetu i jedan lorberov list, dodavati vode i kuvati dok sve ne omekša. Pred kraj dodati malo aleve paprike, izvaditi list lolbera i sve izmiksati u blenderu. Začiniti jednim jajetom i mlekom (može mileram ili jogurt). Dodati malo limunovog soka i na kraju sitno seckanu mirođiju.

Krem corba pecurkeKrem čorba od pečuraka

Potrebno je:
- 300 g šampinjona ili vrganja, 50 g maslaca
- 1 puna kašika brašna, 1 manja glavica crnog luka, 1 l supe od kocke, 2,5 dl pavlake, sok od 1/2 limuna, so, mleveni biber

Šampinjone ili vrganje oprati i zajedno sa očišćenim lukom staviti u blender da se izmiksaju. Na maslacu propržiti luk i pečurke oko 10 minuta, zatim dodati brašno i naliti sa supom, poklopiti lonac poklopcem i ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon kuvanja dodati lmunov sok, so, biber po ukusu, promešati i dodati umućenu pavlaku, još malo prokuvati ali nesme da pokipi i služiti dok je topla.

 

Karfiol corbaKarfiol čorba

Potrebno je:
- 1 glavica karfiola (oko 700 g), 50 g maslaca
- 1 dl mleka, 1 kašika brašna, 2 kašike rendanog sira (gauda, ementaler, ajdamer), so, biber, 2-3 kašike umućene kisele pavlake

Karfiol oprati i iskidati na cvetiće. Staviti u lonac, naliti sa vodom i kuvati oko 20 minuta. U manjoj šerpi, na manjoj temperaturi istopiti maslac pa na njemu propržiti brašno, skloniti sa ringle i lagano uz mešanje dodavati mleko. Zatim preliti preko karfiola, posoliti, pobiberiti i krčkati još oko 10 minuta, dodati pavlaku i poslužiti.

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija