Viewsonic

Salate

Salata od jastogaSalata od jastoga

Potrebno je:
- 1,5 kg jastoga, 5 čena belog luka , iseckan peršunov list, so, biber, 1 kaščica senfa, 1 limun
- 100 ml maslinovog ulja
Za posluživanje: 1 limun i masline

Jastoga skuvati, a meso iseći na sitne komade. Napraviti mešavinu od iseckanog peršuna, belog luka, soli, bibera, senfa, soka od limuna i maslinovog ulja. Preliti preko jastoga, lagano izmešati i dobro ohladiti i služiti sa limunom i maslinama.

  

Zelena salata jagodeZelena salata sa piletinom i jagodama

Potrebno je:
- 2 fileta pilećih grudi, so, biber
- 5 kašika ulja, glavica zelene salate
- 250 g jagoda, limun, 2 zrela avokada
- 2 veze matičnjaka, šećer
- kaška zelenog bibera u zrnu

File belog pilećeg mesa očistiti, oprati osušiti pa istrljati biberom i uljem. Na kašiki ulja propržiti meso sa obe strane sve dok ne porumeni. Izvaditi i ohladiti kada je gotovo. Zelenu salatu očistiti, oprati i iseći odprilike u veličine zalogaja. Jagode oprati, posusiti i iseci na cetvrtine, limun prepoloviti i sok iscediti. Oba avokada oguliti, preseći izvaditi košpice, zatim meso iseći na tanke kriške i poprskati ih limunom. Matičnjak oprati i isčupati listiće. Preostali sok limuna pomešati sa solju, biberom, dodati ostatak ulja i mutilicom mešati, pa dodati zrna bibera. Pileće belo meso iseći na tanke šnite, zatim garnirati salatu na većem plitkom tanjiru. Kriške avokada, jagoda i mesa rasporediti preko salate, posuti pripremljenim dresingom i ukrasiti matičnjakom.

Salata celerSalata od celera

Potrebno je:
- 1 veći koren celera, 4 dl kisele pavlake
- sok od 1/2 limuna, so, malo listića celera za ukras

Koren celera oprati, očistiti i narendati ne mnogo sitno. Rendani celer staviti u činiju i odmah ga poprskati sokom od limuna, zatim dodati pavlaku i sve dobro izmešati da se svi satojci spoje u kompaktnu celinu. Uzeti činiju u kojoj će se salata servirati i sipati je i ukrasiti je sa kolutovima limuna i listom celera i služiti je dobro ohlađenu.

 

Salata boranijaSalata od boranije

Potrebno je:
- 400 g boranije žute (može i zaleđena)
- 2 tvrdo kuvana jaja, jabukovo sirće
- ulje, so, 1/2 kašičice šećera, biber
- 1/2 veze sitno seckanog peršunovog lista, 1 čen sitno seckanog belog luka

Stavite boraniju u vodu i kuvati oko 10 minuta. Kada je kuvana sipati u cediljku da se ocedi i ohladiti je potpuno. Zatim je staviti u činiju, a u posebnom lončetu pomešati sirće, so, šećer i dobro sve izmutiti pa preliti preko boranije. Preko salate iseći kuvana jaja i poređati i poprskati sa malo ulja, peršunovim liščicama i belim lukom. Staviti u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

 

 

Salata jaja jagodeSalata od jaja

Potrebno je:
- cen belog luka, vezica luka vlašca
- 6 kašika vinskog sirćeta, so, biber, 6 jaja
- 6 kašika maslinovog ulja, 300 g graška
- 200 g radića i cirokije, 50 g peršuna, grejpfrut

Oljuštii čen belog luka i izpasirati. Oprati luk vlašac, prosušiti i iseći na rolnice. Za marinadu promešati vinsko sirće, beli luk, rolnice sa vlašcem, so, biber i maslinovo ulje. Jaja kuvati da budu tvrda, preliti hladnom vodom, oljuštiti i iseći na kriške. Oprati grašak i blanširati oko 5 minuta, zrna izgnječiti i dodati u marinadu. Radić i cirokiju očistiti, oprati, pa iseći na trakice. Zatim oprati peršun, prosušiti i iskidati na listiće. Oguliti grejfrut i iseći ga na kriške, onda sve pomešati, salatu po želji posuti izrendanim parmezanom i servirati.

Salata skoljkeSalata sa školjkama

Potrebno je:
- po 1 mala zelena i crvena paprika
- 1/2 krastavca, 4 luka, 6 paradajza
- 3 kašike vinskog sirćeta, so, biber
- 6 kašika maslinovog ulja, 3-4 čena belog luka
- 250 g školjki

Sve paprike oprati, očistiti, prepoloviti, izvaditi semenke i kao i belu opnu. Svež krastavac oprati, oguliti prepoloviti po dužini, pa uz pomoć kašičice izvaditi semenke. Luk oljuštiti i sve sitno iseckati. Paradajz preliti vrelom vodom i oljuštiti opnu, iseći i izvaditi semenke. Paradajz, paprike, krastavac i luk staviti u veću činiju. Dodati sirće, co, biber kao i maslinovo ulje i iseckan beli luk. Marinadu preliti preko povrća, promešati i ostaviti 1 sat u frižideru. Školjke dobro oprati, očetkati, očistiti, a morsku travu iseći nožićem. Ostale školjke kuvati u malo vode oko 10 minuta. Ocediti neotvorene školjke izvaditi, a ostatak dodati salati i promešati.

Salata klasican nacinSalata na klasičan način

Potrebno je:
- 150 g boranije, so, crvena parika, 3 mlada crna luka
- 4 paradajza, čen belog luka, 5 sardina, 50 g crnih maslina, mladi krompirići, sok od jednog limuna, so, biber, 6 kašika maslinovog ulja, bosiljak

Boraniju oprati, ocistiti, kuvati je u posoljenoj vodi. Kada je gotova procediti je i ostaviti da se ohladi. Papriku oprati, očistiti i iseći na trake. Mladi luk oprati, očistiti i iseći na kolutove. Paradajz oprati, iseći na kriške, kuvana jaja iseći na četvrtine, a kuvane mlade krompiriće iseći na kockice. Filete od sardele isprati pod mlazom hladne vode, prosušiti i iseći. Ribu i masline dodati u salatu, pomešati sok od limuna, so, biber, dodati maslinovo ulje, pa posuti salatu. Na kraju kada se sve malo promeša dodati iseckan bosljak.

Krompir salataKrompir salata

Potrebno je:
- 1 kg roze krompira, 2 glavice crvenog crnog luka
- so, jabukovo sirće, mleveni crni biber

Krompir dobro oprati i staviti da se kuva i kada je skuvan ocediti vodu, ohladiti ga, oljuštiti mu koru i iseći na kolutove. U posebnom sudu sipati sirćem so i razblažiti sa malo vode i preliti preko isečenog krompira i pažljivo promešati pazeći da se krompir ne raspadne. Crni luk očistiti i iseći na kolutove i posuti preko salate, pobiberiti po ukusu i ostaviti je da malo odstoji u frižideru poklopljenu. Krompir salata odlično ide uz ribu.

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija