Kaspersky Business Optimal

Predjela

Raviole u pikantnom sosu

Potrebno je:
- 1 kg spanaća, 150 g rokfor sira
- 3 jaja, 1 kutija topljenog sira, 250 g brašna
- 100 g parmezana, 2 kašike kisele pavlake, 30 g maslaca
- 1 kašika brašna, 250 ml mleka, 100 ml pavlake
- 1 čen belog luka, ulje, so, biber

Spanać očistiti, oprati i staviti u dublji sud da se obari. Kada se ohladi zajedno sa belim lukom staviti ga u blender da se umuti. U drugom dubljem sudu sipati brašno, dodati 2 jaja, 3 kašike pirea od spanaća, posoliti i zamesiti testo rukom. Posebno umutiti sa ostakom pirea od spanaća sir, parmezan i mešati dok se sastojci ne sjedine. Predhodno napravljeno testo podeliti u dva dela. Prvi deo posuti brašnom pa oklagijom razvući koru i iseći je u obliku elipse. Jajetom premazati koru i na nju staviti  4 kašike fila na identično rastojanje. Preklopiti koru, pritisnuti krajeve da se zalepe i iseći je na 4 dela. Postupak ponoviti i sa drugom korom. Raviole staviti u slanu vodu da se kuvaju.
Priprema bešamel sosa: u šerpu staviti maslac da se otopi, dodati 1 kašiku brašna, mleko i mešati žicom za mućenje sve dok se ne dobije gust sos. Kada je to sve gotovo dodati rokfor sir i pavlaku, sve dobro promešati. U činiju za služenje poređati raviole pa preko sos, pa opet raviole i na kraju posuti sa parmezanom, seckanim svežim paradajzom i ukrasiti sa peršunom.

Italijanska torta sa spanaćem

Potrebno je:
- 400 g lisnatog testa, 1 kg spanaća, 10 jaja
- 250 g žutog sira po izboru, 100 g parmezana,
- glavica luka,brašno
- peršun, rendani muskatni oraščić, 50 g maslaca
- ulje, so, biber

Oprati spanać i obariti pa iseći na sitno. U malo ulja propržiti luk i dodati spanać i sve zajedno malo prodistati. Kada se malo prohladi dodati izrendan sir, parmezan, 2 jaja i rendani muskatni oraščić. Razmekšano lisnato testo rastanjiti na radnoj površini. Jednu koru staviti u kalup podmazan sa malo maslaca, drugu koru rastanjiti u obliku kruga i iseći 8 trouglova. Na dolju koru staviti fil praviti udubljenja i u svako staviti po jedno žumance od 8, prekriti ih sa trouglovima od druge kore, a sa ostatcima donje kore prekriti ivice pite, premazati je jajetom, na nekim mestima je viljuškom izbockati i staviti da se peče 90 minuta na 180 stepeni.

Pikantna musaka

Potrebno je:
- 1 kg krompira, 300 g seckanih mariniranih šampinjona
- 300 g dimljene slanine, 1 glavica crnog luka, 4 jaja
- 2 kašike pavlake, ulje, so, mleveni crni biber

U tiganju na malo ulja propržiti isečenu slaninu, crni luk i šampinjone. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Keramičku posudu malo pouljiti pa ređati isečen krompir na kolutove, preko staviti fil i preko njega preliti umućena jaja sa pavlakom, a onda na kraju poređati kolutove krompira. Preliti sa 200 ml mleka i peći na 220 stepeni 60 minuta. Kada se malo prohladi iseći je na kocke na svaku staviti po kašiku pavlake i ukrasiti sa peršunom.

 

Paprike sa sirom

Potrebno je:
- 4 zelene paprike, 100 g belog sira
- 200 g dimnjene pečenice, 2 čena belog luka
- 2 zdenke sira, so, biber

U veći dublji sud, izrendati sir, dodati zdenke, pečenicu na sitne kockice. Ovim filom puniti očišćene od korena i semenki paprike i ostaviti da odstoje u frižideru dok se fil ne stegne. Na tacnu za posluživanje poređati isečen paradajz na kolutove u krug. Preko njig stavljati isečene punjene paprike na kolutove, tanjir dekorisati sa maslinama.

Mađarski sos

Potrebno je:
- 100 g sitno seckanog crnog luka, 100 g sitno seckane dimljene slanine, 2 dcl pavlake, 50 g maslaca, 1 dcl supe od kocke, 20 g ljute crvene paprike, 20 ml soka od limuna, 1 kafena kašika brašna, 1 kafena kašika seckanog peršuna, majčina dušica, 50 ml ulja, so, biber

Na tihoj vatri pržiti luk, zatim dodati sitno sečenu slaninu, kad počne da se oseća miris slanine dodati maslac, crvenu ljutu papriku i brašno. Kada se brašno sjedini, dodati toplu supu. Dobro promešati i ostaviti da malo uzavri,  posoliti, pobiberiti, dodati sok od limuna, majčinu dušicu i pavlaku.Promešati i ostaviti da se kuva nekoliko minuta na tihoj vatri.

Sos na lionski način

Potrebno je:
- 200 g seckanog crnog luka, 10 g brašna, 1 dcl belog vina, 1 dcl supe od kocke, 1 kafena kašika seckanog peršuna, ruzmarin, majoran, 50 ml ulja, so, biber

Na tihoj vatri pržiti nabrašnjeni iseckan luk. Kada omekša dodati belo vino i kada počne da se vino oseća dodati toplu supu. Kuvati 5 minuta da se neutrališe miriris brašna. Zatim posoliti, pobiberiti, dodati ruzmarin, majoran i peršun. Sos kuvati još 5 minuta.

Sos od šampinjona

Potrebno je:
- 200 g seckanih šampinjona, 100 g seckanog crnog luka, 20 g senfa, 20 g maslaca, 10 g brašna, 1 dcl supe od kocke, 1 dcl belog vina, 2 dcl pavlake, 1 kafena kašika seckanog peršuna, majčina dušica, 50 ml ulja, beli biber, so

Na tihoj vatri pržiti luk, kada omekša dodati šampinjone i kad oni omekšaju dodati senf i beli biber. Kuvati sve dok se ne dobije homogena masa. Dodati zatim brašno i maslac i belo vino kao i naliti supom.Ostaviti da se sos prokuva, posoliti, dodati majčinu dušicu i na kraju pavlaku.

 Gibanica

 Potrebno je:
- 500 g debljih kora za pitu, 500 g belog sira
- 2 dcl pavlake,  4 dcl mleka, 4 jaja, so
- mleko i ulje za premazivanje

Prvo umutiti belanca, pa dodati žumanca i onda sir, pavlaku, so, mleko i dobro izmešati. Okrugao kalup pouljiti i staviti kore 2-3 preko njih smesu, pa ostatak kora pokriti kalup i pouljiti, premazati uljem i mlekom i staviti da se peče na 200 stepeni 40 minuta.

 

Pita zeljanjica

Potrebno je:
- 8 kora za pitu, 500 g spanaća
- 150 g belog sira, 50 g dimnjenog sira
- 2 kašike milerama, 2 žumanca

Spanać očistiti, oprati i iseći na sitno, zatim dodati umućena žumanca, sir, izrendan dimnjeni sit i mileram, sve lagano izmešati da se dobije kompaktna masa.
Koru presaviti na pola po dužini poprskati sa malo vode i ulja staviti preko deo mase i uviti u rolnu. Postupak ponoviti sve dok se ne potroši sav materijal, složiti u pouljen pleh i peći 25 minuta na 220 stepeni.
Da bi kore ostale mekane gotovu pitu preliti sa 200 ml vode i 2 kašike zagrejanog maslaca, poklopiti sa drugim plehom i ostaviti da se ohladi.

Rolat sa mlevenim mesom

Potrebno je:
- 300 g junećeg mlevenog mesa, 1 glavica luka
- 5 jaja, 250 g brašna, 300 ml kisele pavlake
- 100 g maslaca, 1 kuvani krompir, 1 svež kvasac
- 1 l mleka, ulje, so i biber

U tiganju na zagrejanom ulju propržiti luk i kad omekša dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti, promešati i skloniti sa šporeta i dodati 2 kašike pavlake. Zagrejati mleko i jednu kutlaču dodati u sud sa kvascem. Skloniti šerpu sa šporeta i presuti u dublji sud, dodati brašno, izgnječen krompir i maslac. Mutiti mikserom i dodati razmekšali kvasac, jedno po jedno jaje i mutiti dok se masa ne sjedini. Testo za rolat sipati u pouljen kalup, peći na 200 stepeni 30 minuta. Filovati koru, uviti u rolat, iseći na parčiće i stepenasto ređati na tacnu za služenje i dekorisati sa pavlakom i ljutom tucanom paprikom.

Pita sa paprikama

Potrebno je:
- 200 g šunke, 2 zelene i 1 crvena paprika, 1 ljuta paprika
- 500 g sira, 250 g brašna, 4 jaja, 1 jaje, 100 g maslaca, 2 kašike ljutog senfa, 4 čena belog luka, beli biber
- 1 limun, ulje, so i mleveni crni biber

U duboki sud sipati mlevenu ljutu papriku, jaje, brašno i maslac. Posoliti i zamesiti testo i razvući koru. Pomoću straničnog dela kalupa od kore odseći oblik veličine kalupa. Donji deo kalupa obložiti papirom, pa staviti koru od testa. Od preostalog testa formirati duguljaste oblike i naneti na krajeve kore u kalupu. Izbockati viljuškom na nekoliko mesta i staviti da se peče 10 minuta na 200 stepeni.
Paprikama odstraniti ručke i semenke, iseći na trake i ispržiti u teflonskom tiganju. U dubljem sudu izdrobiti sir kao za pire, dodati preostala 4 jaja, sitno seckani beli luk i senf. Pomešati sok od limuna i beli biber i dodati u sud. Dodati i kockice šunke, kao i paprike. Izvaditi kalup iz rerne, naneti fil i vratiti u rernu da se peče jos 30 minuta na istoj temperaturi. Iseći pitu na parčad, servirati na činiju i ukrasiti listovima zelene salate i služiti uz kašiku pavlake.

Pita sa piletinom

Potrebno je:
- 1 pile, 2 krompira, 2 šargarepe, 300 g brašna
- 125 g graška, 45 g maslaca, 1 glavica luka
- 1 jaje, 3 kašike brašna, koren celera, 1 čen belog luka
- 1 pileća kocka za supu i 1 kocka za supu od povrća
- rendani muskatni orašćić, ulje, so i mleveni crni biber

Pile iseći na pola i staviti u šerpu, dodati isečen celer, kocku pileću, crni i beli luk i naliti sa 1 litrom vode i kuvati. U veći sud staviti brašno i parčad maslaca, posoliti dodati malo vode i rukom zamesiti čvrsto testo i ostaviti da odstoji 30 minuta u frižideru. Predhodno oljuštene i oprane krompire i šargarepu iseći na parčad i tome dodati i grašak. Nakon 30 minuta kuvanja piletine dodati krompir i šargarepu kao i grašak i kuvati još 20 minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi povrće i meso i staviti u dubok sud. Pile očistiti od kostiju i odstraniti mu i kožu i iseći na sitne kocke. Sadržaj šerpe kroz cediljku dodati u sud. Dodati i piletinu, a 3 kašike brašna propržiti  u šerpi sa maslacem, dodati pileću supu, povrće, pileće meso, muskatni oraščić i promešati. Testo razvući na nabrašnjenoj površini, obeležiti keramičkim ili vatrostalnim sudom i iseći koru. U nauljeni keramički ili vatrostalni sud naneti sadržaj šerpe, pa staviti koru, malo izbockati viljuškom i premazati umućenim jajetom. Od preostale kore formirati polumesece i poređati ih na krajeve pite. Pitu peći na 190 stepeni 30 minuta.

 

 

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija