Linux obuka

Pogače, hleb i peciva

  

Sendvič hleb

Potrebno je:
- 600 g brašna, 1 suvi kvasac
- 500-600 ml mleka, 20 g soli
- 20 g maslaca za premazivanje

U posudi za mešenje staviti brašno dodati suvi kvasac, so i polako dodavati mlako mleko i mikserom mutiti testo sve dok se ne dobije glatko. Pokriti testo i ostaviti na toplom da naraste. Kada je naraslo podeleiti u dva dela i svaki oblikovati kao vekne, staviti u podmazan kalup, vekne  zaseći nožem  na nekim mestima i premazati maslacem kao i  između, ostaviti da narasta jos 20 minuta i staviti da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni.

Pogačice sa čvarcima

Potrebno je:
- 500 g namenskog brašna, 250 ml mleka, 1 suvi kvasac
- 60 g masti ili margarina, 1 kašičica soli, 2 žumanca
- 300 g čvaraka, 100 g brašna, biber i 1 jaje za premazivanje

Brašno pomešati sa suvim kvascem, dodati so, žumance, rastopljenu mast ili margarin i mlakim mlekom zamesiti glatko testo i ostaviti oko 30 minuta na toplom da narasta. U međuvremenu samleti čvarke i dodati brašno i malo bibera i lagano izmešati. Kada je testo nadošlo rastanjiti ga debljine 1 cm i premazati ga sa čvarcima, presaviti  kao za lisnato testo i postupak ponoviti 3 puta, zatim rastanjiti testo, 1,5 cm debljine, okruglim kalupom vaditi pogačice, zarezati nožem u obliku mreže i slagati u podmazan pleh, premazati jajetom i peći na 200 stepeni oko 25 minuta. 

Bosanski somun

Potrebno je:
- 500 g mekog brašna, 200 ml kiselog mleka
- 20 g svežeg kvasca, 50 ml mlake vode
- 1 kašičica soli

Podkuvati kvasac i kada je nadošao sipati ga u brašno, posoliti, dodati kiselo mleko i zamesiti testo. Ostaviti da narasta na toplom. Kada je naraslo podeliti ga na 8 delova i oblikovati pogače. Poređati ih na papir za pečenje ili aluminijumsku foliju u plehu, pokriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da narasta još 15 minuta. Peći ih na 220 stepeni oko 20-25 minuta.

 

Mesano pecivoMešano pecivo

Potrebno je:
- 500 g namenskog brašna, 20 g svežeg kvasca
- 50 ml vode, 100 ml ulja, 200 ml toplog mleka , so, šećer, jaje, kašičica semenki suncokreta i susama

Kvasac podkuvati u mlakoj vodi i dodati malo šećera i 2-3 kašike brašna. Prosejanom brašnu dodati semenke suncokreta ,so,ulje i sa toplim mlekom zamesiti testo i ostaviti na toplom da naraste. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući testo debljine 3 cm i kalupom vaditi različite oblike, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i ostaviti još 15 minuta da naraste. Staviti da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta.

 

Hleb sa krompirom

Potrebno je:
- 300 g kuvanog krompira, so
- 4 kašike mleka, 20 g semenki od suncokreta
- 40 g suvog grožđa, 1 suvi kvasac, 300 g oštrog brašna
- 2 žumanc, 100 g maslaca, veza peršuna i 1 jaje za premazivanje

Krompir skuvati izgnječiti, dodati seckan peršun, žumanca, so, maslac  i sve dobro izmešati. U to dodati kvasac pomešan sa brašnom, suvo grožđe, suncokretove semenke, mleko i zamesiti glatko testo i ostaviti da naraste oko 30 minuta na toplom. Testo premesiti i staviti ga u namašćen pleh i ostaviti da odstoji još jednom da naraste. Premazati ga umućenim jajetom i peći 40 minuta na 180 stepeni.

Burek sa mesom

Potrebno je:
- 700 g junećeg mlevenog mesa, 5 jaja
- 1 kisela  pavlaka, 1 glavica crvenog crnog luka
- 1/2 l kisele vode, so, biber, kašičica vegete
- seckan peršunov list, 500 g kora za pitu

Sitno iseckati luk i propržiti ga na malo ulja u to dodati meso i malo prodistati, dodati vegetu, so i biber i seckan peršunov list. U odgovarajuću posudu slagati red kore red mesa i sve tako dok se sav materijal ne potroši. Iseći složen burek na kocke. Posebno umutiti 5 jaja, dodati pavlaku i kiselu vodu, sve lagano izmešati i preliti burek. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta.

Pita sa sirom

Potrebno je:
- 500 g kora za pitu, 500 g sira, 50 g maslaca
- 250 ml vode, 125 ml ulja, so

U dublji sud sipati ulje i vodu i posoliti. Okruglu tepsiju premazati maslacem staviti 2 kore tako da krajevi prelaze ivicu tepsije. Poprskati kore mešavinom ulja i vode, zatim zgužvati kore i preko njih staviti deo izdrobljenog sira, pa preko opet kore poprskati mešavinom vode i ulja, pa opet sir i preko kore preostale. Na kraju kore koje su bile van tepsije presaviti ka unutra i zatvoriti pitu, poprskati uljem i vodom i staviti da se peče na 180 stepeni 25 minuta. Pitu iseći na komade po izboru i služiti uz piće po izboru.

Pita bez mesa

 Potrebno je:
- 300 g junećeg melvenog mesa, 200 g šampinjona
- 10 kašika brašna, 4 jaja, 1 prašak za pecivo,  1 glavica crnog luka
- peršun, 1 sveža crvena paprika, 1 kašika vegete
- 200 ml jogurta, ulje, so i mleveni biber

Luk iseći i ispržiti na malo ulja, dodati meso, vegetu, biber i na kraju sečene pečurke sve dobro prodinstati. Na kraju dodati iseckanu papriku na kocke i skloniti sa šporeta. U dubljoj posudi umutiti jaja, posoliti i dodati jogurt, zatim brašno sa praškom za pecivo i u to dodati isprženo meso, sve lagano izmešati i sipati u nauljeni okrugao ili četvrtast kalup i peći 45 minuta na 180 stepeni. Pečenu pitu iseći na parčad i služiti po želji sa kajmakom ili pavlakom i sa sezonskom salatom.

Ni proja ni pogača

Potrebno je:
- 1 čaša jogurta, 1 jaje, 1/2 praška za pecivo
- 250 g belog sira, 2 šolje belog oštrog brašna
- 1/2 šolje kukuruznog brašna, ulje, so

U činiju sipati jogurt, malo soli, jaje, pola kesice praška za pecivo i 2-3 kašike ulja. Na ovu masu dodati izdrobljen beli sir, dve šolje oštrog brašna i pola šolje kukuruznog brašna. Masu dobro izmešati sipati u podmazan kalup ili kalup obložen pek papirom i staviti da se peče i preporučuje se da rerna bude dobro zagrejana. Peći oko 20 minuta i služiti toplo uz sir ili kajmak.

Pita sa mesom

Potrebno je:
 Za testo: 350 g oštrog brašna, 1 kesica praška za pecivo
- 200 g maslaca ili margarina, 200 g vode
- 1/2 kašičice soli
Za nadev: 1/2 kg mlevenog junećeg mesa, 1 glavica sitno seckanog crnog luka, 4 kašike ulja, 2 jaja, 1 žumance, 1 kašičica vegete
- 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice origana, 1 veza iseckanog persunovog lista

Pomešati brašno, so sa praškom za pecivo. Maslac ili margarin umutiti i postepeno dodavati brašno i zamesiti testo sa vodom, uviti u foliju i ostaviti ga u frižideru 2 sata. Luk ispržiti sa 3 kašike ulja, dodati meso i sve zajedno propržiti. Skinuti sa šporeta i kad se ohladi dodati jaje, vegetu, origano, biber i iseckan peršun. Sve dobro izmešati. Testo podeliti na tri dela. Od 2/3 testa napraviti koru i sa njom obloziti dno kalupa oblika po želji. Nadev od mesa rasporediti preko kore. Od preostale trećine testa razviti koru i staviti je preko nadeva. Ivice obe kore slepiti prstima da se tokom pečenja ne bi razdvojile. Izbušiti koru po celoj površini i premazati je zumancetom pomešanim sa preostalom kašikom ulja. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Bosanska pogača

Potrebno je:
-
150 g ražanog brašna, 200 g belog brašna
- 20 g svežeg kvasca, 100 ml mlake mineralne vode
- 100 ml mlakog mleka,50 ml ulja, 100 g maslaca, 100 g pavlake

Kvasac staviti da se podkuva u mlakoj mineralnoj vodi. Za to vreme u posudu za mešenje testa staviti brasno ražano i belo, zatim dodati ulje i kada je nadošao kvasac sipati i polako sa mlakim mlekom zamesiti testo. Podeliti testo na 6 loptica i svaku malo premazati uljem i ostaviti da stoji 30 minuta na tolpm da naraste. Nadošlo testo ponovo razmesiti i ostaviti 30 minuta da narasta. Otopiti maslac i pomešati sa pavlakaom, rastanjiti svaku jufkicu na 2-3 mm i premazati delom maslaca i pavlake i tako ređati jednu preko druge sve dok se sve ne potroši. Premazati gornju koru nadevom i ostaviti jos malo da naraste oko 10 minuta i onda premazati maslacem odogzo, staviti da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta.

Univerzalne kiflice

Potrebno je:
- 1 kg brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo
- 2 dcl ulja, 5 dcl mleka, 20 g kvasca, žumance za premazivanje

Podkuvati kvasac sa malo mleka i šecera. Od svih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da narasta oko 1 sat na toplom. Nadošlo testo podeliti na 5 delova i ostaviti n aradnoj površini da još naraste. Svaki deo rastanjiti iseći na 8 trouglova, filovati po zelji i savijati kao kifle. Pripremljene kiflice slagati u pleh, premazati ih žumancetom i staviti da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta.

Pita sa jabukama

Potrebno je:
- 500 g tankih kora, 1 kg kiselih jabuka
- 50 g suvog grožđa, 10 g vanilin šećera
- cimet, 2 supene kašike ulja, 50 g fruktoze

Jabuke oljuštiti i izrendati, u ovu smesu dodati fruktozu, suvo grožđe i kesicu vanilin-šećera i cimet po ukusu. Posudu za pečenje podmazati sa malo ulja, preko staviti drugu koru, pa deo fila i onda urolati i tako sve dok se ne potrosi sav materijal. Peći oko 40 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C. Isečenu pitu posuti sa cimetom.

 

Zeljanica

Potrebno je:
- 500 g kora za pitu, 700 g zelja ili spanaća
- 1 glavica crnog luka, 150 g praziluka, 300 g mladog sira
- 3 jaja, 2 supene kašike ulja, 200 ml jogurta

Očistiti zelje i krako ga prokuvati u slanoj vodi, izvaditi ga i iscediti. Propžiti sitno isečen praziluk i luk, pa dodati iseckano zelje ili spanać. Izdrobiti sir i izmešati ga sa jajima i jogurtom. Na kore ravnomerno ređati nadev od sira i zelja. Kore uvijati u rolnu, slagati u malo podmazanom plehu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Pica burek

Potrebno je:
- 500 g kora za pitu, 300 g šampinjona
- 200 g šunke, 200 g kačkavalja
- 200 ml kečapa, 150 ml ulja, 50 g maslaca
- ulje, so i mleveni crni biber

U tiganju sa malo ulja propržiti pečurke, posoliti i pobiberiti, presuti u cediljku da se višak masnoće ocedi. U dubokom sudu izrendati kačkavalj i dodati isceđene šampinjone, iseckanu šunku i kečap. U kružnu tepsiju premazanu maslacem staviti jednu koru, ostavljajući krajeve spolja. Preko staviti drugu koru poprskati sa malo ulja, pa deo fila, pa opet kore i sve tako dok se sav materijal ne potroši, na kraju krajeve prve kore uviti ka unutrašnjosti tepsije i poprskati uljem. Peći 35 minuta na 220 stepeni. Gotov burek iseći na osmine i stepenasto poređati na tacnu za posluživanje i ukrasiti lopticama pavlake i dekorisati kečapom.

Pita od mlevenog mesa i gotovih kora

Potrebno je:
- 500 g kora, 500 g mlevenog mesa
- 400 ml kisele pavlake, 2 kesice praška za pecivo
- 6 jaja, ulje, so i mleveni crni biber

Polupati 2 jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Preostala 4 jaja polupati i dodati u posudu sa ona dva žumanca, mutiti viljuškom i dodati pavlaku i prašak za pecivo i na kraju sipati ulje. Mleveno meso ispržiti u tiganju na zagrejanom ulju, posoliti i pobiberiti i skloniti sa šporeta. Uljem poprskati prvu koru, na nju naneti još jednu koru i nju poprskati uljem, staviti i treću koru. Na jedan kraj kore staviti deo fila i po dužini uviti rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama i poređati rolate u pouljenu tepsiju. Viljuškom umutiti belanca i premazati rolate i posuti susamom. Peći 30 minuta na 200 stepeni. Rolate iseći na kosu parčad i ređati u činiiju. Ukrasiti mladim luko, zelenom salatom i kiselom pavlakom.

Masna pogača

Potrebno je:
- 1/2 l mleka, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera, 1 kg brašna, 2 kašike sirćeta
- 250 ml ulja, 1 kašičica soli, 200 g tvrđeg sira i 2 jajeta

U 1/2 l mleka staviti kvasac, kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i ostaviti da nadođe. Kad nadođe zamesiti 1 kg brašna, 2 kašike sirćeta, 250 ml ulja, 2 kašičice soli. Zamešno testo ostaviti 30 minuta na toplom da odstoji. Napraviti 20-tak kuglica veličine jajeta, svaku kuglicu razviti oklagijom (krug), filovati sirom i jajima na početku kruga pa urolati. Ređati ih u krug u podmazanom okruglom plehu i ostaviti da stoji 2 sata da dobro narastu. Pred pečenje nožem zarezati od sredine ka krajevima na osam mesta kao kad se seče burek (na trouglove) premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni 15-25 minuta.

Bosanska pogača

 Potrebno je:
-  1 kg brašna, 1/2 čaše kiselog mleka
- na vrh noža soda bikarbone ili praška za pecivo
- soli po potrebi, malo ulja

U brašno staviti, so, sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, kiselo mleko i zamesiti sa mlakom vodom. zatim testo staviti na radnu površinu i sa brašnom dalje mesiti, rastanjivati i premazivati sa uljem. Navedeni postupak ponavljati više puta. Na kraju testo staviti u podmazan kalup za pečenje i lagano premazati odozgo sa uljem i pre pečenja izbosti sa nožem ili viljuškom, peći na početku na jakoj vatri, a nakon 10 minuta smanjiti na manje i peći jos 20 minuta da se dobro ispeče unutra. Kada je pečena uviti je u papirni ubrus i služiti je toplu sa kajmakom.

Makedonska pogača

Potrebno je:
- 1 kg brašna, 60 g svežeg kvasca
- 1/2 l mleka, 3 jajeta, 10 kašika ulja
- kašičica soli, 100 g margarina, 150 g sira

Zamesiti testo sa pripremljenim kvascem i ostalim sastojcima-testo treba da bude meko. Podeliti ga na 3 lopte i svaku rastanjiti. Premazati  delom margatina i posuti sa delom sira i drugu tako pa staviti preko prve i na kraju i treću razvući i ponoviti isti postupak. Od sve tri kore napraviti rolat i uvijati ga oko svoje ose i tako uvijenog kao puž staviti u tepsiju premazati jajetom i posuti susamom i peci u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 220 stepeni.

 

Kiflice od krompira sa šunkom

Potrebno je:
- 400 g skuvanog krompira, 200 g brašna, 200 g maslaca
- 150 g šunke, 1 jaje, 100 ml kisele pavlake
- 1 jaje, ulje, so i mleveni biber

U predhodno skuvan krompir dodati brašno, kockice maslaca, posoliti i umesiti rukom. Testo staviti na parče aluminijumske folije, raspljeskati rukom i ostaviti ga da odstoji 30 minuta u frižideru. U dublji sud iseckati šunku, dodati jaje, kiselu pavlaku i sjediniti sastojke, a po ukusu dodati mleveni biber. Na nabrašnjenoj površini od testa razvući koru, iseći na 8 pravougaonika, na svaki naneti fil, uviti kiflice i ređati u kalup obložen pek papirom. Od preostalog tetsta razvući koru i iseći na kvadrate. Na prvi naneti fil, a kraj kraj kore zaseći na 5 mesta i uviti kiflicu. Peći 30 minuta na 210 stepeni. Korpu obloziti papirnim salvetama i ređati kiflice.

Domaće kifle

Potrebno je:
- 500 ml mleka, 1 svež kvacas, 2 kašike šećera
- 1 kg brašna, 3 jaja, 300 g sira, 1 margarin, ulje
- so i mleveni crni biber

podkuvati kvasac sa 150 ml mleka, dodati šećer, 2 kašike brašna. U veći sud staviti brašno, posoliti, dodati ostatak mleka, 2 male šoljice ulja, 1 jaje i mleko sa kvascem. Testo zamesiti rukom i iseći na 8 jednakih delova. od svakog parčeta  formirati loptice i ostaviti da narastu. Umutiti belance, dodati žumance i sir. Sjediniti sastijke. Od prve loptice razvući koru, iseći na 8 trouglova. Na svaki trougao staviti fil uviti kiflicu i ređati u pleh. Ponoviti postupak, kiflice premazati umućenim žumancetom sa uljem i posuti susamom. Preko satviti po parče margarina, peći 20 minuta na 200 stepeni.

Mlečne pogačice

Potrebno je:
- 1 kg brašna, 500 g mladog kajmaka
- 2 kašike rastopljene svinjske masti, 250 ml neutralne pavlake
- 1 svež kvasac, 200 ml mleka, ulje, so

U dubokom sudu izdrobiti kvasac dodati predhodno zagrejano mleko u koje je dodata pavlaka. U to dodati kajmak i brašno. Sjediniti sastojke i mesiti testo rukom na nabrašnjenoj površini. Razvući koru debljine 1 cm, premazati svinjskom mašću, preklopiti koru 4 puta i ostaviti da narasta. Ponovo razvući koru na nabrašnjenoj površini, kalupom vaditi pogačice i ređati u tepsiju obloženu pek papirom, peći 30 minuta na 200 stepeni.

 

Kocke sa sirom

Potrebno je:
- 500 g brašna, 200 g svinjske masti, 1 jaje, 10 kašika mlakog mleka, 200 g sitnog sira (urde), 500 g sira
- 5 jaja, 1/2 svežeg kvasca, ulje, so

Mast staviti u dubok sud, dodati jaje, kvasac rastopljen u mleku i dodati u to brašno. Posoliti i testo mesiti rukom. Od testa formirati duguljastu formu, iseći na pola i formirati kružne oblike. Ostaviti da naraste, a u medjuvremenu spremiti fil. Umutiti odvojena belanca, dodati žumanca i urdu i sir izgnječen kao za pire i sve umutiti da se sjedine satojci. Na nabrašnjenoj površini od prve polovine testa razvući koru, uviti krajeve ka unutrašnjosti da se dobije pravougaona forma. Pomoću oklagije koru staviti na pouljen kalup, izbockati je viljuškom, preko staviti fil i na kraju drugu koru pripremljenu na isti način kao i prvu. Izbockati viljuškom i ostaviti da odstoji. Naraslu pitu peći 40 minuta na 200 stepeni. Iseći je na kocke i servirati na činiju i služiti je uz salatu po izboru.

 

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone
Sadržaj
Index
Pogače, hleb, peciva i pite

Deo 2

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija