HTC Touch Pro 2

Glavna jela

Lovačke šnicle

Potrebno je:
- 100 g brašna, 400 ml vode, 8 svinjskih šnicli
- 2 čena belog luka, 3 glavice crnog luka
- peršun, 1 kašika džema od kajsija, 2 kašike jabukovog sirćeta
- ulje, so i mleveni crni biber

Šnicle posoliti, pobiberiti i malo istucati sa tučkom za meso, uvaljati u brašno sa obe strane i pržiti u tiganju sa zagrejanim uljem. Kada su se zapekle sa obe strane izvaditi ih u činiju a u ulje staviti luk jedan i drugi i dinstati ga, dodati vodu, posoliti, pobiberiti, dodati peršun seckan, džem razmućen sa 50 ml vode, malo prokuvati i skloniti sa šporeta. Deo sosa sipati u vatrostalnu činiju, pa spustiti šnicle, pa preko ostatak sosa, staviti u rernu da se zapeče 40 minuta na 200 stepeni.
Šnicle služiti uz bareno povrće po izboru.

Pileća kapama

Potrebno je:
- 600 g pilećih grudi, 1 kg spanaća, 2 kašike mešavine začina
- 1 glavica luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, nekoliko kašika kiselog mleka, ulje, so, biber

Pileće grudi iseći na kocke, posoliti, začiniti mešavinom začina, pobiberiti i pržiti u tiganju sa zagrejanim uljem. U tiganj naliti 100 ml vode, a glavicu luka iseći na tanka rezanca i distati u tiganju, dodati po ukusu začina kao i mlevenu crvenu papriku i dodati još 100 ml vode. Keramičku ili vatrostalnu posudu pouljiti i poslagati polovinu predhodno očišćenog i opranog spanaća, pa preko meso, pa onda na kraju i ostatak spanaća, poklopiti i staviti u rernu da se peče na 220 stepeni 60 minuta. Kada je kapama gotova servirati je sa kiselim mlekom i po želji sa listovima mirođije i kriškama limuna.

Smuđ u pavlaci

Potrebno je:
- 300 g filea smuđa, kisela pavlaka
- 3 dcl milerama, 1 dcl belog vina, 200 g kuvanog krompira, 200 g blanširane blitve, 2 kaščice vegete
- pola kaščice bubera, kašika seckanog belog luka, malo ulja

Ribu iseći, posuti vegetom i pržiti na ulju da malo porumeni i staviti u ovalnu posudu za pečenje. Napraviti sos od milerama, kisele pavlake, dodati vino i začine, a kad se zgusne, preliti ga preko ribe, posuti peršunom, zatim dodati kuvano povrće i zapeći u rerni 10 minuta. Služiti dok je toplo.

Bakina rezanca

Potrebno je:
-
200 g seckanog junećeg mesa, 200 g pečuraka
- 2 sargarepe, 2 paprike, 100 g feta sira
- 400 g sirokih rezanaca, ulje, so, peršun, biber

Meso i povrće izdinstati na ulju i začiniti sa kašikom brašna i dodati malo vode da se dobije sos. Rezanca skuvati u slanoj vodi (jelo je lepše ako su domaća rezanca, ali mogu i gotova) i dobro ih iscediti. Preko njih izrendati feta sir i preliti sa sosom.

 

Kotleti soma sa pavlakSom-pavlakaom

Potrebno je:
- restovan krompir (obariti krompir, ocediti, iseckati i popržiti na malo ulja sa lukom prazilikom), kotleti som ili neke druge ribe, 200 ml kisele pavlake, beli luk, začini

U vatrostalnu posudu staviti restovan krompir, a preko kotlete somovine ili neke druge ribe, preliti pavlakom sa belim lukom i začinima i staviti u rernu da se peče oko pola sata na 220 stepeni.

 

Curetina sa pivomĆuretina sa pivom

Potrebno je:
- 800 g ćurećeg belog mesa
- 200 g paradajza cherry , 150 g luka
- 200 ml piva, 200 g tikvica, 200 g crvenih paprika
- 2 kašičice vegete, 4 kašike ulja

Ćuretinu iseći na tanje šnicle, posuti vegetom, preliti pivom i ostaviti da stoji oko 2 sata u frižideru. Mariniranu ćuretinu ispeći na roštilju ili teflonskom tiganju sa svake strane da dobije lepu zlatnožutu boju.

Povrće oprati iseći na tanko i propržiti u teflonskom tiganju na malo ulja i poslužiti sa ispečenom ćuretinom.

 

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone
Sadržaj
Deo 2

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija