HTC Touch HD

Dezerti

Štrudla od jabuka i čokolade

Potrebno je:
- 500 g rendanih kiselih jabuka, 50 g maslaca
- 50 g prezli, sok od limuna, 200 g šećera, 250 g seckanih oraha, - 1 jaje, 1 lisnato testo (500 g), 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g crnog suvog vina, prah šećer

Odmrznuto testo razvući u jufku. Preko nje staviti jabuke pomešane sa orasima i šećerom, preliti rastopljenim maslacem pa uviti štrudlu. Pripremljeno testo premazati razmućenim jajetom i peći u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Pečenu štrudlu preliti čokoladom rastopljenu na maslacu i vinu. Ohlađenu iseći na kriške i posuti prah šećerom.

Šnenokle 

Potrebno je:
- 1 l mleka, 6 jaja, 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer, 1 šipka vanile, 1 kašika gustina

Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca umutiti sa malo soli. Prokuvati mleko i staviti vanilu u njega, zatim kašikom vaditi belanca i spuštati u mleko i kad narastu vaditi ih rešetkastom kašikom i slagati u činiju. Umutiti žumanca sa sešerom i dodati gustin, razrediti sa malo mleka i sipati u vrelo mleko uz stalno mešanje, a kad se zgusne, preliti preko belanaca. Služiti ih dobro ohladjene.

 

 

Pita s jabukama

Potrebno je:
-
400 g oštrog brašna T 400, 300 g maslaca, 70 g šečera, 2 žumanca, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika rakije, 150 g džema od kajsija, 1 kg jabuka, 60-80 g šećera, cimet, vanilin šećer, 50 g suvog grožđa, limunov sok

Brašno, ohlađen i na listiće isečen maslac dobro izmrviti pa dodati šećer, žumance, rakiju, pavlaku i zamesiti sipkavo testo pa ga ostaviti u frižideru da odmara oko 2 sata. Očišćene jabuke iseći na kriškice, dodati šećer, cimet, vanilin šećer, suvo grožđe, limunov sok i kratko prodinstati. Rashlađeno testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti u pobrašnjenu tepsiju veličine oko 40x25 cm, i staviti da se peče oko 15 minuta na 200 stepeni C. Na pola pečeno testo premazati džemom od kajsija, rasporediti izdinstan nadev sa jabukama, preko staviti drugi deo testa, malo izbockati viljuškom gornju koru i nastaviti sa pečenjem na 180 stepeni jos 30 minuta. Toplu pitu posuti šećerom u prahu i iseći na kocke.

Svarcvald tortaŠvarcvald torta

Potrebno je:
- 200 g šećera, 8 jaja, 100 g samlevenog keksa piškote, 60 g izmrvljenih badema,
- 50 g kakao praha, 5 mlevenih karanfilića,
- kašičica cimeta, kora od jednog limuna, sok od jednog limuna, 1 kašika vode, na vrh noža praška za pecivo
Za nadev: 1 kg višanja bez košpica, 2 kesice želea za torte, 1/2 l slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst šne. Žumanca pomešati sa ostalim sastojcima za koru i dobro izmešati. Na kraju polako dodati umućena belanca, masu sipati u kalup obložen masnim papirom, peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko sat vremena.Kada se kora ohladi, preseći je poprečno na dva dela.
Umutiti slatku pavlaku. Višnje posuti šećerom u prahu i ostaviti malo da odstoje. Na donju koru staviti sloj slatke pavlake pa preko poređati višnje. Zatim zaliti prohlađenim želatinom pripremljenim prema uputstvu sa kesice, pa preko toga još jedan sloj šlaga. Na sve to staviti drugu koru i ukrasiti preostalim šlagom i višnjama.

Japanski vetarJapanski vetar

Potrebno je:
Za koru: 8 belanaca, 400 g šećera, sok od 1/2 limuna
Za fil: 8 žumanaca, 8 kašika šećera, 3 kašike brašna, 2,5 dcl mleka, 250 g maslaca ili margarina, 150 g mlevenih prepečenih lešnika, 150 g seckanih oraha, 2 kesice šlaga

Belanca, šećer i sok od limuna umutiti u čvrst šne. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i staviti u rernu zagrejanu na 150 stepeni da se peče. Kora treba više da se suši nego da se peče. Gotovu koru pažljivo istresti iz pleha i iseći po dužini na tri dela. Za fil, umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa dodati 3 kašike brašna. Masu pomešajte sa 2,5 dl toplog mleka i kuvati na tihoj vatri. Skinuti sa ringle i ostaviti sa strane. Druga 4 žumanca penasto umutiti sa 250 g margarina i 4 kašike šećera, pa pomešati sa filom koji je predhodno skuvan. Dobro promešati i podeliti na dva dela. U jedan deo staviti lešnike a u drugi orahe. Prvu koru nafilovati sa filom od lešnika, drugu filom sa orasima, pa završiti trećom korom. Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom.

 

Poslastica jabukePoslastica od jabuka

Potrebno je:
- 500 g kiselih jabuka
- 2 jaja, 4 kašike brašna
- kašičica ulja, 150 g šećera, jos 2 kašike ulja
- 100 g susama i ulje za prženje

Jabuke oljuštiti, iseći na četvrtine i iseći semenu ložu. Od jaja, brašna i kašičice ulja umutiti testo, u to umakati jabuke i pržiti na zagrejanom ulju. Posebno zagrevati 150 g šećera sa 2 kašike ulja i kad dobije svetlu boju karamela dodati susam. Pržene jabuke uvaljati u taj karamel i poređati na tacnu za služenje.

 

 

Beze lesnikBeze torta

Potrebno je:
- 4 jaja, 240 g šećera, šoljica brašna, šoljica crne kafe, pet grama nes kafe, 125 g mleka
- 165 g maslaca, kesica šlaga, 50 g prepečenih i samlevenih lešnika

Umutiti čvrst šne od belanaca uz postepeno dodavanje šećera. Pleh podmazati sa maslacem i posuti kristal šećerom. Sa svake strane ostaviti po 3-4 cm praznog prostora i poravnati površinu. Rernu zagrejati na 250 stepeni pa smanjiti na 150 i peći 30-40 minuta i ne otvarati rernu. Iseći koru na 4 dela. Za fil umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati kašiku brašna, šoljicu jake crne kafe i kašičicu nes kafe i 125 ml mleka. Sve to kuvati zajedno i kada se zgusne skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Sa hladnim filom pomešati 165 g dobro umućenog maslaca. Tortu nafilovati i ostaviti da stoji jedan dan u frižideru. Pred služenje premazati je umućenim šlagom i posuti je lešnicima.

 

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone
Sadržaj
Deo 2

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija