HTC Touch Pro 2

Čorbe  

Bujon sa raviolama

Potrebno je:
- 100 g brašna, pola kaščice soli, kašika biljnog ulja
- 100 g smrznutog spanaća, 100 g ovčijeg sira
- so, biber, čen belog luka, 150 g zeleni za supu
- 800 ml pileće supe, kesica safrana, seckan peršun

Za raviole zamesiti glatko testo od brašna, soli, jajeta, ulja i pola kašike hladne vode. Oblikovati u loptu i ostaviti u frižideru 30 minuta. Spanać otopiti i izgnječiti, pomešati sa ovčijim sirom, solju i biberom. Očistiti čen belog luka i ispasirati ga i zatim sve dobro sjediniti. Prepoloviti testo, pa ga na radnom stolu posutom brašnom, razvući na dva pravougaonika. Na osam santimetara stavljati po malo fila. Vodom poprskati testo između fila. Prekriti sa drugim pravougaonikom testa. Pritisnuti oko mesta na kojem se nalazi fil pa iseći raviole nožem. Oprati zelen za supu, očistiti i iseckati. Supu zagrejati u velikoj šerpi, pa dodati safran i povrće za supu i kuvati oko 5 minuta. U međuvremenu staviti dosta slane vode da prokuva. Kuvati raviole oko 5 minuta. Izvaditi, ocediti i rasporediti na 4 tanjira. Preliti supom i posuti seckanim persunom.

Knedle sa ribom i spanaćem

Potrebno je:
- 400 g fileta štuke, so, 100 ml dobro rashlađene slatke pavlake
- 2 jajeta, 4 kašike rashlađenog maslaca, svež mleveni beli biber
- 400 g spanaća, muskat

Ribu očistiti, oprati i posušiti. Sa dve kockice leda i 1/2 kašičice soli staviti u mikser i izmiksati. Zatim dodati pavlaku i masu jos jednom izmešati. Jaja razdvojiti. Žumanca i dve kašike hladnog maslaca dodati ribljem pireu i dobro izmiksati. Belanca čvrsto umutiti pa dodati ribljoj masi, začiniti solju i biberom, oko 30 minuta ostaviti u frižideru. Spanac očistiti, oprati i osušiti. Zagrejati posoljenu vodu, pa oko 1 minut blanširati spanać. Staviti u cediljku i ostaviti da se ohladi. Staviti da uvri posoljena voda. Iz mase sa ribom sa dve kašičice vaditi knedlice i kuvati ih u vodi oko 8 minuta, a zatim ih izvaditi i dobro ocediti. U tiganju zagrejati 2 kašike maslaca i dodati spanać, začiniti solju, biberom i muskatom. Tada spanać servirati na tanjire i preko poredjati knedle. Ukrasiti cvetovima mirođije.

Pikantna supa od luka sa sirom

Potrebno je:
- 3 praziluka, litar supe od povrća, veza vlašca
- 2 grančice selena, 2 trougla topljenog sira (oko 60 g)
- so, biber, muskat

Praziluk dobro oprati, ocediti i iseći na 1/2 cm debele kolutove. Supu pustiti da se dobro zagreje pa u njoj praziluk kratko kuvati. Vlašac i selen očstiti, pa oba sitno iseći. Neposredno pre serviranja pustiti da se sir otopi u supi. Pritom supa ne treba više da se kuva, da se sir ne bi potpuno otopio. Začiniti solju, biberom i muskatom. Dodati vlašac i selen. Po želji supu ukrasiti listovima selena ili peršuna i služiti je uz kreker ili baget.

Čorbica sa šargarepom

Potrebno je:
- 750 g šargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, čen belog luka, 50 g dimljene slanine
- 4 kašike maslinovog ulja, 750 ml supe
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza peršuna, 150 g pileće džigerice, 1/2 baget hleba

Povrće oprati i očistiti. Iseckati šargarepu i celer na prutiće, crni i beli luk očistiti i sitno iseći, a slaninu iseći na krupnije kocke. Zagrejati u tiganju 2 kašike ulja i proprziti slaninu da postane hrskava. Zatim dodati crni i beli luk, šargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati secakn persun. Oprati pileću džigericu, posušiti je odstraniti žile i ispasirati u mikseru. U ispasiranu džigericu dodati sitno isečen crni luk i začiniti po ukusu. Iseći baget hleb na kriške i posuti maslinovim uljem. Namazati masom od pileće džigerice i kratko prepeći u rerni. Ukrasiti ostatkom peršuna i servirati uz čorbicu.

Ljuta krem supa

Za jednu osobu

Potrebno je:
- mala glavica luka, 1/2 cena belog luka
- 150 g sargarepe, jabuka, kasika maslaca
- 1/2 kasike brasna, 200 ml supe, so, cili u prahu
- zumance, 2 kasike slatke pavlake

Ocistiti i grubo iseckati crni i beli luk. Sargarepu oprati, ocistiti i iseci na komade. Jabuke oljustiti, podeliti na cetvrtine, izvaditi semenke i iseckati na kockice. Rastopiti maslac u nekoj vecoj serpi i prodinstati crni luk. Dodati sargarepu i jabuku i kratko proprziti, posuti brasnom, jos malo prziti i sve naliti supom. Pustiti da provri i na blagoj vatri kuvati oko 20 minuta. Posoliti i dodati cili ili ljutu paricicu. Ispasirati povrce zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, umutiti zumance i dodati ga uz mesanje, toploj, ali nikako vreloj supi. Posle toga supu vise ne kuvati. Sipati supu u tanjir, dodati u sredinu slatku pavlaku i vrhom noza razmutiti po supi. Po ukusu posuti cilijem i zacinskim biljem.

Krem čorba od krompira

Potrebno je:
- 500 g krompira, 100 g korena celera, 500 ml bistre supe, so, biber, kasika maslaca, sargarepe, 200 ml pavlake, veza luka vlasca,

Krompir i koren celera ocistiti, sitno iseckati, oprati i kucati oko 20 minuta u instant supi. Sargarepu ocistiti, oprati i iseci na fine stapice. Pazljivo dinstati na maslacu ne vise od 5 minuta. Krompir i celer u supi ispirati, pa dodati pavalku i sve polako zagrejati. Zaciniti supu solju i biberom. Luk vlasac dobro oprati i iseci ga na sitne kolutove. Gotovu corbu posluziti garniranom sargarepom i iseckanim vlascem.

Bujon od mesa sa knedlama od prezli

Potrebno je:
- 2 stara hlebcica (od oko 100 g), 8 kasika mleka
- veza persuna, veza bosiljka, 40 g rendanog ementalera, jaje, 40 g griza, so, biber, muskat
- veca sargarepa, stabljika celera, kasika maslinovog ulja, 800 ml bistre supe od mesa

Hleb sitno iseci, zagrejati mleko i ubaciti u njega hleb i ostaviti 30 minuta. Ocistiti, oprati, osusiti i sitno iseckati persun i bosiljak. Zajedno sa sirom, jajetom i grizom dodati u hleb. Zaciniti sa manje soli, a vise bibera i muskata, dobro zamesiti. Sargarepu ocistiti, oprati i iseci na stapice. Deblji deo stabljike celera ocistiti od listova, oprati i sitno iseckati. U serpi dobro zagrejati maslinovo ulje i na njemu izdinstati komadice sargarepe i celerove stabljike. Usuti supu i ostaviti da provri.

Zanimljivosti
Jelovnik za Badnji dan
...marinirani šampinjoni, krompir supa, salata od jastoga ...
 
Božićni jelovnik
...Pogača-česnica, Zeljanica, Krem čorba od pečuraka, Rolat od mesa...
 
Začini
Muskatni orah, timijan, kapar, šafran
 
Tart pite
Crveni krem tart, kampari tart, hrskavi tart od kajsija, tart od limuna i limete
 
Jela od testenine
Lazanje, brokoli sa makaronama, raviole u bešmel sosu...
 
Jela za dijabetičare
Opšta upustva za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju
 
Stari srpski recepti
Jabuke u bademovom testu, korpice sa jagodama, udovičini poljupci...


Zlatni saveti
Preostale kuvane šargarepe iz supe muzete pomešati sa krompir pireom i dobiće se drugi ukus, a i boja je lepa
 
Ako prilikom kuvanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriški jabuke ukus će biti mnogo bolji
 
Krompir će se brze skuvati ako mu prilikom kuvanja dodamo malo ulja.

... dalje

HTC Smartphone

Copyright (C) 2006 - INET a.d., Majke Jevrosime 17, 11000 Beograd, Srbija